Monday, 30 July 2012

Sumbangan Tabung Bantuan Rohingya

Hati umat Islam kembali luka, selepas isu kekejaman terhadap rakyat Syria, kini masyarakat Islam Rohingya menjadi mangsa kekejaman. Bukan sekadar harta benda dimusnahkan, malah mereka dibunuh dengan begitu kejam. Peristiwa tersebut menggambarkan proses 'pembersihan' etnik yang sangat dahsyat berlaku ke atas saudara kita Rohingya.

               Seperti yang telah dimaklumkan sebelum ini, pihak Gabungan Mahasiswa Islam SeMalaysia (GAMIS) yang diwakili oleh Saudara Akram Ikrami Taib Azamudden, Presiden Gamis telah menghadiri persidangan meja bulat "Rethinking Student Movement Reform".Persidangan tersebut yang juga dihadiri oleh Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia dan Haluan-Siswa telah sepakat untuk memperjuangkan isu-isu umat Islam sama ada di peringkat nasional mahupun antarabangsa, yang terdekat isu Rohingya.

              GAMIS PAHANG menyeru semua umat Islam khususnya mahasiswa untuk bersama memperjuangkan nasib umat Islam di seluruh dunia yang ditindas. Tambahan pula pada bulan Ramadhan, usaha ini perlu dipergiatkan sesuai dengan tema bulan perjuangan.Di samping itu, golongan mahasiswa perlu menjadi agen hebahan maklumat, baik maklumat berbentuk digital, cetak mahupun lisan. 

             Justeru, GAMIS PAHANG menyeru kepada semua masyarakat untuk menghulurkan bantuan bagi membantu masyarakat Islam Rohingya.Sebarang urusan pembayaran sumbangan boleh disalurkan seperti maklumat yang dinyatakan.

Akaun Sekretariat Himpunan Ulama Rantau Asia (SYURA)
BIMB bernombor 12047010037282


Majlis Penerangan & Perhubungan Luar (MPP) GAMIS PAHANG

No comments:

Post a Comment