Monday, 19 November 2012

Cinta Palestin kerana Aqidah
"KHAIBAR, khaibar ya Yahud! Jaysyu Muhammad Saya'uud ..! Asy-Sya'b yurid tahrir filastiin!!! "

‘’Ingatlah perang Khaibar wahai kaum Yahudi. Sesungguhnya pasukan Muhammad akan kembali mengalahkan kamu. Masyarakat menginginkan kemerdekaan Palestin’’ Begitulah di antara teriakan-teriakan jemaah solat Jumaat di Masjid Al-Azhar Mesir, beberapa jam lalu waktu Kaherah, setelah mendengar khutbah Jumaat Syeikh Yusuf Qaradhawi, ketua Persatuan Ulama Islam se-dunia.

Palestin bergolak lagi.Gaza bermandi darah saban waktu.Mayat pejuang syahid ‎bergelimpangan di merata tempat.Laungan ‘Allahuakbar’ menjadi melodi indah.Kain kafan menjadi murah.Baju itu satu-satunya dipakai kali terakhir,baju itu jua yang menjadi kain kafannya.

Saat kita mencipta mimpi berlapikkan bantal yang empuk,mereka berjaga menantikan mimpi ngeri mengusir pergi.Saat kita berjuang dengan senjata pena untuk peperiksaan dan timbunan assignment  yang menanti duedate nya,mereka berjuang dengan apa sahaja senjata yang bisa digapai untuk peperangan yang berpanjangan dan tiada kesudahan.Yang pasti duedate mereka sama ada mati syahid atau menang. 

Sambutan tahun baru Hijrah 1434 di Gaza dicemari dengan serangan peluru berpandu Zionis Israel laknatullah. Serangan bermula dengan pembunuhan seorang anak Palestin berusia 13 tahun yang sedang bermain bola oleh askar Zionis di Khan Younis, Gaza. Setakat kenyataan ini ditulis, 46 Penduduk Gaza telah syahid termasuk kanak-kanak berusia 11 bulan hingga 13 tahun.11 darinya adalah kanak-kanak, 3 wanita, dan 4 golongan yang berusia. Selebihnya adalah pemuda dalam serangan ‘’Pillar Of Cloud’’. Jumlah yang cedera dianggarkan seramai 270 orang. Jumlah kanak-kanak yang cedera adalah seramai 450 orang, wanita 96 orang manakala selebihnya golongan pemuda.Itu perkembangan bertarikh 17 November 2012.Bagaimana dengan sekarang? Tidak mungkin angkanya berkurang melainkan bertambah!

Apakah kita hanya memandang nilai angka itu dan menarik muka kasihan tanpa berbuat apa-apa? Apakah cukup kita merasakan apa yang dideritai mereka itu derita kita juga? Apakah jiwa tidak terusik untuk melakukan sesuatu buat mereka? Apakah rasa kesedihan membanjiri hati kita tanpa kita mencari perahu solusi di atas kebejatan pihak Yahudi Laknatullah ini ? Lupakah kita akan sabda Kekasih Agung sesama Muslim adalah bersaudara tanpa mengira bangsa,agama dan negara? :

Dari Abu Hurairah Ra berkata:
“Rasulullah SAW bersabda: “Seorang muslim adalah saudara sesama muslim, tidak boleh menganiaya sesamanya, tidak boleh membiarkannya teraniaya dan tidak boleh merendahkannya. Taqwa (kepatuhan kepada Allah) itu letaknya disini….” Dan beliau mengisyaratkan ke dadanya. Perkataan ini diulanginya sampai tiga kali. ”Cukup besar kesalahan seseorang, apabila dia menghinakan (merendahkan) saudaranya sesama muslim. Setiap muslim terhadap sesame muslim, terlarang menumpahkan darahnya (membunuh atau melukai), merampas hartanya dan merusak kehormatannya (nama baiknya).”

Sebagai Mahasiswa apa peranan yang boleh dimainkan kita? Mari kita selamilah kata-kata nasihat dari Syeikh Ahmad Yassin ini,pengasas HAMAS dan pejuang palestin yang disegani dunia. 

Pesanan Syeikh Ahmad Yasin kepada para pemuda dan pemudi :

Wahai anak-anakku, telah tiba saatnya kalian kembali kepada ALLAH swt dengan meninggalkan pelbagai keseronokan dan kealpaan kehidupan dan menyingkirkannya jauh daripada kehidupan kamu. Telah tiba saatnya kalian bangun dan melakukan solat subuh secara berjemaah. Sudah sampai saatnya untuk kalian menghiasi diri dengan akhlak yang mulia, mengamalkan kandungan al-Quran serta mencontohi kehidupan Nabi Muhammad saw.

aku menyeru kamu wahai anak-anakku untuk solat tepat pada waktunya. Lebih dari itu, aku mengajak kalian wahai anak-anakku, untuk mendekat diri kepada sunnah Nabi kalian yang agung.

para pemuda, aku ingin kamu menyedari dan menghayati makna tanggungjawab. Kalian harus tegar menghadapi kesulitan hidup dengan meninggalkan keluh kesah. Aku menyeru kamu untuk menghadap ALLAH SWT dan memohon keampunan dari-Nya agar Dia memberi rezeki yang berkat kepada kamu. Aku menyeru kamu supaya menghormati orang yang lebih tua dan menyayangi orang yang lebih muda.

aku ingin kamu tidak tertidur oleh alunan-alunan muzik yang melalaikan, melupakan kata-kata yang menyebutkan cinta kepada manusia dan dunia serta menggantikannya dengan kata amal, kerja dan zikir kepada ALLAH. Wahai anak-anakku, aku amat berharap kamu tidak sibuk dengan muzik dan tidak terjerumus ke dalam arus syahwat.

wahai puteriku , aku ingin kamu berjanji kepada ALLAH akan mengenakan hijab secara jujur dan betul. Aku meminta kamu berjanji kepada ALLAH bahawa kamu akan mengambil peduli tentang agama dan Nabi kalian yang mulia. Jadikanlah ibunda kamu, Khadijah dan Aisyah, sebagai teladan. Jadikan mereka sebagai pelita hidup kamu. Haram hukumnya bagi kamu untuk melakukan sesuatu yang boleh menarik perhatian pemuda supaya mendekati kalian.

Apa yang dapat penulis simpulkan melalui kata-kata amanat dari Pengasas HAMAS ini ialah mengikut pandangan penulis yang kerdil dari sudut peranan mahasiswa ialah:

1)        SOLAT BERJEMAAH DI MASJID TERUTAMA SOLAT SUBUH BERJEMAAH
Bagi penulis,jemaah yang bakal mengalahkan pihak Yahudi ini bukan Jemaah PAS,UMNO,PKR dan sebagainya namun jemaah yang menggerunkan pihak Yahudi adalah jemaah Subuh di masjid-masjid dan surau-surau.Imarahkanlah masjid-masjid dengan jejak kaki kalian dengan solat di sana.Mari kita teliti ayat-ayat cinta dari ALLAH Subhana Wa Ta’ala dalam surah At Taubah ,9:18:

Maksudnya:  “Hanya yang memakmurkan masjid-masjid Allah ialah orang-orang yang beriman kepada ALLAH dan hari kemudian,serta tetap mendirikan solat,menunaikan zakat dan tidak takut (kepada sesiapa pun) selain kepada ALLAH.Maka merekalah orang-orang yang diharapkan termasuk golongan orang-orang yang mendapat petunjuk.

Dalam buku Misteri Solat Subuh karangan Dr. Raghib as Sirjani menukilkan,’’ pernah salah seorang penguasa Yahudi menyatakan bahawa mereka tidak takut dengan orang Islam kecuali satu hal berlaku yakni apabila jumlah solat Subuh menyamai jumlah jemaah solat Jumaat.Demontrasi yang terbaik adalah demontrasi solat Subuh secara berjamaah di masjid-masjid !

2)        BELAJAR DENGAN ITQAN DAN ADAB.
Sebagai seorang mahasiswa, dan juga memegang taklif sebagai seorang pelajar haruslah berusaha dengan bersungguh-sungguh dalam apa jua bidang pelajaran yang diceburinya baik ilmu dunia atau ilmu akhirat.Bahkan penuntut ilmu mestilah bersungguh-sungguh menjaga adab dan etika dan disiplin dalam pembelajaran bagi mendapatkan natijah ilmu yang benar-benar memberi manfaat dan mendatangkan keberkatan dalam kehidupan.Jaga adab dengan guru.Jauhi maksiat kerana ilmu itu umpama cahaya maka ia tidak akan memasuki hati yang dikotori dengan kegelapan maksiat.

Al Imam Nawawi berkata di dalam Muqadimah kitab Syarah al Muhazzab :’’ Semestinya seseorang penuntut ilmu itu mensucikan hatinya dari kotoran agar layak untuk menerima ilmu,menghafalnya dan mendapatkan buahnya.’’.Bahkan berkata Sayyiduna al Imam Abdullah Ibn ‘Alawi al Haddad seperti yang diceritakan kembali oleh guru penulis al Fadhil al Mukarram Ustaz Muhadir Haji Joll mengenai kepentingan membersihkan hati dari sifat-sifat yang tercela: ‘’Sekiranya kamu datang dengan membawa sebuah bekas yang kotor kepada seseorang untuk mendapatkan minyak,madu,atau seumpamanya,maka dia akan berkata kepadamu,’’Pergilah kamu membasuh bekas itu dahulu.’’ (Sumber : Kitab Adab dan Doa Penuntut Ilmu,Sheikh Muhammad Fuad bin Kamaluddin al  Maliki)

Pentingnya kesungguhan dan adab dalam menuntut ilmu adalah supaya kita mendapatkan keberkatan dalam ilmu tersebut.Maka ilmu yang berkat dapat memberi manfaat untuk kepentingan umat manusia sejagat.Ini adalah matlamat jangka panjang kita.Suatu hari nani kita dapat menggunakan kepakaran dalam bidang ilmu masing-masing untuk membantu saudara seIslam di Palestin sana.Salurkan ilmu yang kita ada ke arah matlamat yang terarah untuk membantu Palestin.

Ketika Tentera Zionis laknatullah menyerang Semenanjung Gaza, kumpulan Anonymous mengistiharkan "Operation Israel".
Berita terkini (17 Nov), hampir 550 website kerajaan haram Israel telah diambil alih oleh Anonymous, pangkalan data dipadamkan, memecah masuk akaun peribadi dan merosakkan sistem internet kerajaan haram Israel.

3)        JAGA MAKAN,MINUM,PAKAIAN DARI SUMBER HARAM DAN SYUBHAT
Mari kita sama-sama selusuri ayat-ayat cinta dari Rasul Illahi dari Abu Hurairah radhiallahuanhu:

“Wahai sekalian manusia, sesungguhnya Allah itu Maha Baik dan tidak menerima kecuali yang baik. Sesungguhnya Allah Ta’ala memerintahkan kaum mukminin dengan perintah yang juga Dia tujukan kepada para rasul, “Hai rasul-rasul, makanlah dari makanan yang baik-baik, dan kerjakanlah amal yang saleh. Sesungguhnya Aku Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan. (QS. Al-Mukminun: 51)” 

dan Dia juga berfirman, “Hai orang-orang yang beriman, makanlah di antara rezki yang baik-baik yang Kami berikan kepadamu dan bersyukurlah kepada Allah, jika benar-benar kepada-Nya kamu menyembah. (QS. Al-Baqarah: 172)” 

Kemudian beliau menyebutkan seseorang yang letih dalam perjalanannya, rambutnya berantakan, dan kakinya berpasir, seraya dia menengadahkan kedua tanganya ke langit dan berkata, “Wahai Rabbku, wahai Rabbku.” Padahal makanannya haram, minumannya haram, pakaiannya haram, dan dia diberi makan dari yang haram, maka bagaimana mungkin doanya akan dikabulkan. (HR. Muslim no. 1015).

Makan,minum atau pakaian dari sumber yang haram akan ditolak doanya oleh ALLAH.Saban hari kita berdoa qunut Nazilah khususnya untuk Palestin,apakah kita merasakan doa kita didengar dan dikabulkan oleh ALLAH atau tidak. Diriwayatkan daripada Ikrimah bin Ammar dari al-Asfar, beliau bertanya kepada Sa’ad bin Abi Waqqas: “Apakah faktor menyebabkan doamu diterima oleh Allah dikalangan para sahabat Rasulullah? Kata Sa’ad: aku tidak menyuap kedalam mulutku melainkan setelah aku pasti dari mana sumbernya”.

Seorang mahasiswa harus mengambil cakna tentang apa jua makanan,minuman yang disuapkan ke mulut mereka.Meskipun ia halal,bagaimana pula sumber makanan itu didapati?Matlamat tidak menghalalkan cara.Niat kita untuk mengenyangkan perut tidak menghalalkan kita untuk mencari makanan itu dari sumber yang haram.Atau sumber yang akhirnya memberi kebaikan kepada pihak Yahudi Laknatullah khususnya.Makanan itu akan mendarah daging dalam badan.Akibatnya belajar tidak berkat,ilmu tidak melekat,hafal tersekat-sekat,usir keredaan ALLAH yang Maha Dekat.

Israel adalah makhluq Allah yang cintakan dunia. Perkara yang menakutkan mereka adalah apabila ekonomi mereka jatuh.Israel tidak takut apabila demontrasi atau protes.Mereka  cuma takut apabila ekonomi mereka jatuh menjunam.Penyelesaian terbaik adalah boikot produl Israel.Usaha memboikot restoran McDonald, Starbucks, Coco-Cola dan produk-produk yang sudah terbukti dengan jelas memberi bantuan dan sokongan sama ada secara langsung atau tidak kepada negara haram Israel adalah salah satu usaha penting dalam menunjukkan solidariti kita kepada Palestin.   

Fatwa-Fatwa Kontemporari Syeikh Yusof al-Qaradawi, dalam buku itu menyebut: Dalam boikot, ada tujuan lain selain ekonomi. Gerakan ini merupakan pendidikan bagi umat Islam untuk membebaskan diri dari perhambaan terhadap selera orang lain, yang mengajar untuk terlalu bergantung pada sesuatu yang tidak bermanfaat dan mengandungi bahaya (maksudnya: jangan terlalu bergantung pada produk mereka).Boikot juga sebagai suatu aksi persaudaraan dan penyatuan umat Islam. Kita tidak akan mengkhianati saudara-saudara kita yg menjadi korban setiap hari dengan beri keuntungan pada musuh.Bahkan ia adalah suatu perlawanan pasif yang mendukung perlawanan aktif yg sedang dilakukan oleh saudara-saudara kita di tanah para nabi dan bumi jihad, Palestin.

Kesimpulan
Ini hanya sebahagian sahaja peranan yang boleh diambil oleh mahasiswa ke atas respons isu Palestin.Sememangnya mahasiswa Islam memegang tanggungjawab yang besar dalam menyiapkan diri menghadapi cabaran mendatang. Isu Palestine bukan isu negara namun isu Ummah.Di sana terletak Masjidil Aqsa,tempat Isra’ Rasulullah sebelum diMi’rajkan ke langit. Memetik kata-kata dari ulama kontemporari Sheikh  Yusof al Qaradaw:"Jika orang-orang Yahudi menganggap diri mereka sebagai tentera yang mendukung negara Israel dengan seluruh kemampuan mereka, maka seluruh umat Islam seluruh dunia juga merupakan tentera untuk bebaskan Masjidil Aqsa dan bantu Palestine dengan seluruh jiwa dan raga!". Wallahua’alam bisowab.

No comments:

Post a Comment