Thursday, 3 January 2013

Ziarah Sigma, Gamis Pahang ke HTAA.


"Semoga dengan sentiasa ingat kepada Allah, hati akan tenang walau kesakitan . Mengadulah hanya pada Dia" 
Pada Ahad, 9 Disember 2012, seramai 31 orang mahasiswa sekitar Pahang telah mengikuti program Ziarah Dakwah ke Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) anjuran Sinergi Mahasiswi Malaysia (SIGMA). ;Alhamdulillah, setinggi kesyukuran dirafa’kan ke hadhrat Allah s.w.t. Akhirnya program yang dirancang selama 3 minggu ini berjaya dilaksanakan.

            Ziarah dakwah ini merupakan satu medan bagi mahasiswa untuk turun ke lapangan masyarakat, terutamanya pada mereka yang terlantar sakit di hospital. Melihatkan situasi di HTAA sekarang ini, setiap minggu mubaligh Kristian akan turun mendekati pesakit hospital, sama ada Muslim atau bukan Muslim. Mereka turun dengan agenda untuk menyebarkan agama mereka. Tapi, bagaimana peranan kita sebagai Muslim? Kita tidak boleh berdiam diri sahaja melihat umat Islam hari ini makin ramai yang murtad dari Islam.

             Justeru, program seumpama ini bermatlamatkan agar kami dapat membawa imej Islam dan dakwah kepada Muslim dan bukan Muslim. Tambahan pula, Rasulullah s.a.w sendiri suka menziarahi orang sakit untuk mengingatkan diri tentang kematian. Selain itu, program ini juga bertujuan untuk memperkenalkan GAMIS (Gabungan Mahasiwa Islam Malaysia) di kalangan mahasiswa dan juga pada masyarakat awam.
Sehari sebelum program, iaitu hari Sabtu 5 petang, kami telah menjemput Ustaz Irfan, pensyarah Universiti Malaysia Pahang, UMP untuk berkongsi dengan para peserta program tentang ‘adab-adab menziarahi orang sakit dan fiqh solat ketika sakit’. Sesi berakhir jam 6.30 petang setelah tamat sesi soal jawab.

            Kesemua peserta program ini adalah dalam kalangan mahasiswa Universiti Islam Antarabangsa (UIA),  kerana peserta daripada universiti lain (sekitar Pahang) tidak dapat hadir di saat akhir atas sebab yang tidak dapat dielakkan. Kami berkumpul di asrama dan bertolak ke HTAA lebih kurang 2.15 petang. 10 minit kemudian, kami tiba di pintu pagar utama. Sebelum turun daripada bas, Presiden GAMIS Pahang, Ahmad Fatihi Makhtar memberikan sedikit ucapan alu-aluan dan juga sesi taklimat ringkas daripada program coordinator.

Kami di sambut mesra oleh para jururawat dan bersedia untuk naik ke wad.
            Kami disambut mesra oleh juruwat-jururawat di sana dan kami dibahagikan pada 4 kumpulan, di mana setiap kumpulan akan pergi ke satu wad. Sepanjang program berlansung kami dapati para pesakit di hospital sangat gembira dengan kunjungan daripada kami. Banyak yang kami pelajari antaranya kita harus bersyukur dengan kesihatan yang Allah berikan dan kesakitan yang diuji adalah supaya hambaNya semakin ingat kepada Dia yang Maha Menghidupkan dan Mematikan.

"Bagaimana keadaan anak mak cik sekarang?" beramah mesra tanda kita bersama =)


Terima kasih atas kerja sama pihak hospital


Ucapan resolusi; mudah-mudahan usaha ini berterusan.
        Kami berhasrat untuk meneruskan program sebegini dengan menubuhkan kumpulan ziarah di bawah Sigma Pahang supaya aktiviti seperti ini dapat di teruskan pada masa akan datang. Program berakhir jam 4.15 petang. Alhamdulillah.
Jazakalllah khairan kathir!
   

No comments:

Post a Comment